Nya Sverige i Nordamerika

En stormakts äventyr på 1600-talet

Redaktör, webbmaster: Leif Lundquist
Mail address

 


Kalmar Nyckel av Carl Milles


                               

En modellbyggares vision 

År 2015 avslutade Camilla Boring sin modellörsutbildning på Formakademin i Lidköping. Som examensarbete har hon gjort en modell av Christinaskansen. Idén kom från allkonstnären Peter Skallström från ACME Studios i Husaby och Peter har stött Camilla under hela projektet. Modellen är trovärdig och med många fina detaljer som gör den till en av de bättre tolkningarna av hur skansen kan ha sett ut.

Examensarbetet är klart men Camilla vill gärna fortsätta med arbetet och bygga ut området utanför palissaden och även göra den mer levande med natur, människor och djur. Men för det behöver hon sponsorer, gärna med en slutdestination för modellen i tankarna  Alla tips mottages med tacksamhet.

 

Porten i palissaden 

Skorstenen 

Christinaskansen - en modell

 

Visthusboden

Boningshuset


Lidköping vid Vänerns strand har flera kopplingar till Nya Sverige. Efter återkomsten till Sverige bodde Armegot Printz på Läckö slott vid norra udden av Kållandsö.

Johan Risingh kom från Risinge nära Finspång nordväst om Norrköping och var son till Johan Printz kusin Klas Botvidsson. Efter sin återkomst från Nya Sverige hamnade han i ekonomiskt trångmål i samband med en tvist med Nya Sverigekompaniet. Han fick dock en del uppdrag och stöd från Magnus Gabriel de la Gardie, riksmarskalk, riksdrots, rikskansler, m.m. Familjen De la Gardie ägde Läckö och styrde med kunglig nåd Lidköping och De La Gardie gav Risingh i uppdrag att planera Nya Lidköping. De La Gardie stödde även Risinghs arbete med att förstå handels natur och inverkan i samhället. Risingh anses vara den förste svensken som skrev om nationalekonomi på ett vetenskapligt sätt. Flera skrifter publicerades med stöd av De la Gardie. 

Magnus Gabriel blev den siste De la Gardie på Läckö slott innan Karl den XI genomförde reduktionen år 1680 och drog in Läckö till kronan, som sedan arrenderade ut kungsgården. Bernt Papegoja, son till Armegot Printz och Johan Papegoja, var arrendator på Läckö från 1690 till 1700.

Alla foton av Camilla Boring